DÜNYAYI DEĞİŞTİREBİLİRİZ. DÜNYANIN KİRLERİNİ TEMİZLEMEK İÇİN, TÜM SÜPÜRGELER BİRLEŞİN... süpürge temizlenmek ve temizlemek isteyen tüm alınteri sahiplerine açıktır.gündem işçi,sendika ve sınıf siyasetidir.varoluşumuzun birlikteliğimizde olduğu bilinciyle,süpürgemizi en pürüssüz temizlik için büyütmeliyiz.tüm işçi sınıfı ve sektörlerin yer alacağı ama temelde çağrı merkezi sömürüsü ve kirlerini temizlik listesinin başına koymuş bulunmaktayız. kolay gelsin.

17 Kasım 2008 Pazartesi

sendikalı çalışanlarımızın bazı hakları

 

Fesihin gecerli sebebe dayandırılması

MADDE 18. - Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.

·   Altı aylık kıdem hesabında bu Kanunun 66 ncı maddesindeki süreler dikkate alınır.

·   Özellikle aşağıdaki hususlar fesih için geçerli bir sebep oluşturmaz:

a) Sendika üyeliği veya çalışma saatleri dışında veya işverenin rızası ile çalışma saatleri içinde sendikal faaliyetlere katılmak.

b) İşyeri sendika temsilciliği yapmak.

Yıllık ücretli izinin kullanılması

MADDE 56. - Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez.

·   Bu iznin 53 üncü maddede gösterilen süreler içinde işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur.

·   Ancak, 53 üncü maddede öngörülen izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir.

·   İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.

·   Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.

·   Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz izin vermek zorundadır. İşveren, işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir izin kayıt belgesi tutmak zorundadır.

Sözleşmenin sona ermesinde izin ücreti

MADDE 59. - İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

MADDE 39- VARDİYA USULU ÇALIŞMA

 

·   İşin gerektiği hallerde işciler 2 veya 3 vardiyada çalışabilirler.

·   Bir işci üst üste 2 hafta gece vardiyasında çalışamaz.        

·   Vardiya değişimlerinde işciler sürekli olarak en az 11 saat dinlendirilmeden çalıştırılamaz.

·   Vardiya cetvelleri her ay liste halinde işyerinde ilan olunur.

·   Vardiyalı çalışmalarda günlük normal çalışma süresi 7,5 saattir.

·   Vardiyalı işcilere haftada 24 saatten az olmamak üzere nöbetleşme yoluyla hafta tatili vermek zorunludur

·   Toplu iş sözleşmesinin 36. maddesinin (c) fıkrasına göre başkaca ödemeleri etkilememk şartıyla fiilen çalışılan saat başına sözleşmenin birinci yılında 1,95 YTL vardiya(nöbet) birimi ödenir

·   Vardiya Cumartesi veya Pazar gunune denk gelmesi halinde  ayrıca ücret ödenmez.

 

MADDE 53-İLAVE TEDİYE VE İKRAMİYE

·   Her yıl 6772 sayılı kanunda belirtilen miktarda(13er günlük)20 Mart,20 Haziran,20 Eylül,20 Aralık tarihlerinde ilave tediye ödenir

·   İşçilere yukarıda belirtilen ödemelerden ayrı olarak Mayıs ve Eylül aylarının 22’sinde 30’ar günlük ücretleri tutarında olmak üzere yılda iki ikramiye verilir.

 

GİYECEK YARDIMI

·   Her yıl Eylül ayında çalışmakta olan üyelere,işyerlerinde ücreti karşılığı en az toplam bir yıl çalışmış olmak kaydıyla,bu ayın ilk haftasında 64,70 YTL giyim yardımı yapılır

 

BİRLEŞTİRİLMİŞ SOSYAL YARDIMLAR

·   İşverence, işçilere her ay olmak üzere sözleşmenin birinci yılında 67,02 YTL sosyal yardım parası ödenir.

·   Bu ödeme sözleşmenin ikinci yılında ücret zammı oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle arttırılarak ödenir.

·   Bu yardımldan,her türlü ücretli izinler ile iş kazası ve meslek hastalıkları sebebiyle istirahat halleri ve bir ayı aşmayan diğer hastalık istirahati hallerinde kıst uygulamsı yapılamaz

 

VASITA ÜCRETİ

·   Çalışma saatlerinin servis saatlerine rastlamamsı nedeniyle servis hizmeti verilmemesi halinde,bu şekilde çalışan işçilere vasıta ücreti ödenir

·   Vasıta ücreti

·        İstanbul Belediye hudutları içindeki işyerlerinde en yakın 1 vapur,1otobüs,

·        Büyükşehir Belediye hudutları içindeki işyerlerinde en yakın 2 otobüs,

·        Diğer işyerlerinde en uzak 1 otobüs,

·        Gidiş-Dönüş ücreti net ödenir.

 

EVLENME YARDIMI

·   İşverence üyelere evlenmeleri halinde bir defaya mahsus olmak ve evlendiği tarih itibariyle Şirkete aralıksız 1 yıl çalışmış bulunmak ve evlendiği tarihten itibaren en geç 45 gün içerisinde işyerine müracaat etmek şartıyla,Toplu iş sözleşmesinin birinci yılında evlenenlere 64,70 YTL olarak ödenir

·   Evlenme olayının sözleşmenin ikinci yılında gerçekleşmesi halinde,ücret zammı oranında ve ücretin zamlandığı tarihten itibariyle artırılarak ödenir.

 

DOĞUM YARDIMI

·   İşçinin yeni doğan çocukları için gerekli belgenin doğum olayının vuku bulunduğu tarihten itibaren bir ay içerisinde ibrazında,beher çocukiçin birinci yılda 32,35 YTL doğum yardımı yapılır.

 

ÖLÜM YARDIMI

·   Üyenin ölümü halinde kanuni mirasçılarına ölüm olayının bu toplu iş sözleşmesinin birinci yılında gercekleşmesi halinde 161,79 ölüm yardımı yapılır.

·   Üyenin eşinin,bakmakla yükümlü olduğu çocukları ile başka bir kuruluştan yardım almayan ana ve babasının ölümleri halinde kendisine ölüm olayının 1.yılında gerçekleşmesi halinde 97,08 YTL ölüm yardımı yapılır

·   Ölüm iş kazası ve meslek hastalığı sebebiyle olmuş ise 258,85 YTL ölüm yardımı yapılır.

 

ÜCRETLİ MAZERET İZNİ

·   İşçilere dilekçelerinde belirtecekleri mazeretleri kısım ve işyeri amirince kabul edilmek kaydıyla bir takvim yılında en çok 8 gün mazeret izni verilir.Bu izin günlük,birkaç günlük veya saatlik olarak kullanılabilir.Saatlik izinlerin 9 saati doldurduğu taktirde 1 gün sayılarak 8 günden düşülür.Senelik izni olması mazeret izni kullanmasına engel teşkil etmez

 

ÜCRETSİZ MAZERET İZNİ

·   İşverence veya vekilince işçiye yıllık ücretli izninin dışında yevmiyesi ödenmemek üzere 60 güne kadar mazeret izni verebilir.Bu izin bir defada kullanılabileceği gibi sende 5 defayı geçmemek üzere bölümler halinde de kullandırılabilir.

 

DİĞER ÜCRETLİ İZİNLER

·   Evlenmeleri halinde 5 iş günü(1 hafta)

·   Ana,baba,eş,çocuk ve kardeşlerin ölümlerinde 5 iş günü

·   Eşi doğum yapan işçiler önceden sözlü daha sonra yazılı olarak belgelemeleri halinde 4 iş günü

·   Yangın,su baskını ve zelzele gibi afetlere maruz kalmaları halinde 5 iş günü

·   Kayınvalide ve kayınpederin ölümü halinde mazeret izninden düşülmek kaydıyla 3 iş günÜcretli izin verilir.

Hiç yorum yok:

Blog Listem

  • MARKS'TAN ÖĞRENİYORUM - MARKS VE LENİN'DEN DİN İLE İLGİLİ DEMEÇLER...Marksa Göre Din ve Yabancılaşma [Erdoğan Ahmet] Marks dinle ilgili sosyal şartların sebep olduğu yabancılaşmad...
    14 yıl önce

DİRENİŞ

DİRENİŞ
AÇLIK GREVİNİN 1.GÜNÜ

Katkıda bulunanlar

TEMİZLİĞE HOŞGELDİNİZ.

"İçinde yaşadığımız şehirler ölümün okullarıdır,çünkü gayri insanidirler.bu şehirlerin herbiri uğultunun ve leş kokusunun kesiştiği kavşaklar halini almıştır.herbiri binalardan oluşan bir kaos olmuştur.bu şehirlerin içine milyonlarcamız yığılarak,yaşama nedenimizi yitirmekteyiz.biz çaresiz,bahtsızlar..."

büyük temizlik başlayacak...
ruhunuzu vitrinlerden kaçırın,özgürleştirin ve temizlenin.
değiştireceğimiz koskoca bir dünya var...
Powered By Blogger

DİRENİŞ

DİRENİŞ
GÜNEŞİMİZ...

YENİ YILDAN BEKLENTİLERİNİZ

Etiketler

İzleyiciler

FİLMLER

  • 15-16 HAZİRAN
  • AMELİE
  • AMERICAN GANGSTER
  • EKMEK VE GÜLLER
  • FIGHT CLUB
  • GERMİNAL
  • JESSE JAMES
  • LEON
  • REZERVUAR KÖPEKLERİ
  • V FOR VENDETTA
  • ÖLÜM GEÇİRMEZ